Wat is lichaamsgerichte psychotherapie
en waar richt het zich op?
en waar richt het zich op?
Lichaamsgerichte psychotherapie gaat over het vinden, herstellen en versterken van de verbinding met jezelf. Het contact tussen hoofd, hart en lichaam. In plaats van uitsluitend gericht te zijn op ons denken, gebruiken we in de lichaamsgerichte psychotherapie ons lichaam als belangrijkste bron van informatie. In het lichaam liggen allerlei emoties en ervaringen opgeslagen en daarmee biedt het een ingang om jezelf beter te leren kennen. Door aandacht te besteden aan de signalen van het lichaam, krijgen we dieper inzicht in onze innerlijke wereld. Naast dat het lichaam symptomen draagt, wordt het lichaam bovenal gezien als een bron van wijsheid en heling.
Door allerlei ervaringen in het leven kan de verbinding tussen lichaam en geest verstoord geraakt zijn. We onderzoeken welke strategieën je hebt ontwikkeld om je te beschermen tegen allerlei soorten pijn, hoe die zich in je lijf, emoties, gedrag en gedachtes hebben gemanifesteerd, en wat helpt om je daarin vrijer te gaan voelen. Als je minder hoeft te onderdrukken hoe en wie je écht bent, kan er meer ontspanning zijn en krijg je energie tot je beschikking om díe dingen te doen die werkelijk belangrijk voor je zijn.
In mijn ervaring is het leven een voortdurend leerproces, waarin we groeien door ‘zo nu en dan’ stil te staan. Ik geloof dat deze benadering kan bijdragen aan het herstel van innerlijke balans, zodat je weer kunt samenvallen met jezelf. Vandaaruit begeleid ik anderen om deze verbinding te herstellen en/of te versterken.
Hieronder beschrijf ik verschillende methoden die ik gebruik in de sessies:
- (Reichiaans) Ademwerk: Door gerichte ademhalingsoefeningen kunnen we spanning loslaten, emoties verwerken en innerlijke rust vinden. Ademwerk helpt bij het doorbreken van emotionele blokkades en bevordert het loslaten van opgeslagen stress en trauma.
- Bio-energetica/emotioneel lichaamswerk: Specifieke houdingen en zachte bewegingen helpen bij het vrijmaken van opgeslagen emoties en het bevorderen van lichaamsbewustzijn. Deze methode combineert ademhaling, beweging en expressie om spanningen los te laten en energieblokkades in het lichaam op te heffen. Bio-energetische oefeningen helpen bij het vergroten van de vitaliteit, het verbeteren van de ademhaling en het versterken van de emotionele veerkracht.
- Mindfulness en meditatie: Door in het hier en nu aanwezig te zijn, kunnen we beter luisteren naar ons lichaam en geest.
- Therapeutisch gesprek: Door middel van gesprekken verkennen we jouw gedachten, gevoelens en ervaringen om inzicht te krijgen in onderliggende patronen en blokkades.
- Systemisch werk: Deze methode richt zich op de dynamiek van relaties en systemen, waarbij we patronen en verstrikkingen onderzoeken die invloed hebben op je welzijn.
- Bodydrama: Dit is een creatieve en expressieve therapeutische methode waarbij lichaamsbeweging en dramatische expressie worden gebruikt om onderdrukte gevoelens naar de oppervlakte te krijgen.
- Karakteranalyse: De karakterstructuren van Wilhelm Reich zijn psychologische concepten die de verschillende manieren beschrijven waarop mensen hun emoties en energieën in hun lichaam vasthouden, gebaseerd op hun vroege ervaringen. Reich onderscheidde verschillende typen, zoals de behoeftige en de rigide karakterstructuur. Deze reflecteren hoe onderdrukte gevoelens zich uiten in lichamelijke spanning en gedragspatronen. Deze theorieën gaan ervan uit dat emotionele blokkades en onverwerkte trauma’s invloed hebben op zowel het fysieke als psychische welzijn van een persoon.
Locatie: Praktijk in Amsterdam west, woe + vrijdag
Tarieven: Een sessie duurt ca. 70 min.
- Kennismaking/ intake €50
- Sessie €90
Vergoedingen: Het is mogelijk een gedeelte van de kosten vergoed te krijgen als complementaire zorg vanuit de aanvullende verzekering (dit geldt niet voor coaching/ zakelijk). Een overzicht voor 2024 is te bekijken door op de link te klikken.
Afzeggen: Een afspraak verzetten of annuleren is kosteloos tot 24u voor aanvang van de afgesproken tijd. Daarna wordt het hele bedrag in rekening gebracht